🔥 Milrabdager: Over 1000 tilbud ute nå 🔥

Hva er HRV - og hvordan bruke det til din fordel

For bare 10 år siden var det lite snakk om annet enn puls, men noen intelligente personer innså gradvis at avgjørende faktorer strekker seg utover kun antall hjerteslag per minutt.

Hva er HRV - og hvordan bruke det til din fordel

I mange år ble det fokusert utelukkende på hvordan trening kunne bidra til å gjøre oss sprekere, raskere og sterkere.

De siste årene har derimot fokuset på restitusjon og søvn økt betraktelig, og produsentene av pulsklokker har forstått at «Skal du bli best, må du ikke bare trene best, men også hvile best».

I dag kan en rekke pulsklokker og smartklokker måle HRV (hjertevariabilitet), men det er ikke alltid like lett å forstå hva disse dataene faktisk kan brukes til.

Vi har derfor fått hjelp av Torbjørn i Pulssonen til å sammenfatte en oversikt over hvordan HRV-måling kan brukes til å optimalisere både din trening og hverdag.

HRV-status kan hjelpe deg å forstå om kroppen er mottakelig for trening, eller bør hvile.



HRV vs. puls

Vi har lært at en lav hvilepuls er en indikator for god form, mens den maksimale pulsen ikke er trenbar og heller ikke har betydning for kondisjon. Derimot er hjertets evne til å stige/synke raskt i puls en god indikasjon på om det er godt trent eller ikke.

HRV tolkes nærmest stikk motsatt av puls hvor vi gjerne forbinder lav hvilepuls med å være et «sunnhetstegn», er kort tid mellom R-R intervallene et dårlig tegn.

Korte intervaller betyr at hjertet slår raskere, er mer aktivert, og kan være en indikasjon på at du er i ferd med å bli syk, overtrent, sliten, utbrent, dehydrert, er stresset, etc.

Når intervallene mellom pulsslagene øker, er det et tegn på en «sunn» HRV. Hjertet er ikke like stresset og aktivert, og kan få slå med den frekvensen den selv finner mest komfortabel.

HRV er altså ikke det samme som pulsen, men et mål for variasjonen i tidsintervallet mellom hvert hjerteslag. To personer kan ha samme puls, men ulik HRV, avhengig av deres restitusjon, helse og form.

Så med andre ord. Den optiske pulssensoren på baksiden av klokken, den du ser som blinkende lys, er ikke bare i stand til å måle antall hjerteslag, men også tiden mellom hvert enkelt hjerteslag.

Les mer om hvordan en pulsklokke kan måle HRV status her.




Hvordan bruke HRV måling til din fordel?

HRV er et nyttig verktøy for å overvåke sin egen helse, prestasjon og velvære. Ved å følge med på HRV kan man tilpasse sin trening, søvn, restitusjon, ernæring og stressmestring til kroppens behov og kapasitet.

HRV kan også bidra til å forebygge eller behandle ulike sykdommer som er knyttet til stress, som hjerte- og karsykdommer, diabetes, angst og depresjon.

Som nevnt kan både hvilepuls og hjertevariabilitet variere fra dag til dag og påvirkes av faktorer som stress, aktivitet/trening, søvn, ernæring, sykdom, alkohol, m.m.. Som regel vil en bedre trent person ha en høyere variasjon i HRV enn en mindre trent person, og en høy HRV regnes ofte som en indikator på god hjertehelse.

Les mer om hvordan du kan bruke HRV til din fordel her.


Kort oppsummert kan vi si følgende om HRV:

1. Høyere HRV (stor variasjon mellom pulsslagene) – et tegn på at kroppen din er i hvile-og-fordøyelse modus, og har generelt god kondisjon og restitusjon.

2. Lavere HRV (mindre variasjon mellom pulsslagene) – et tegn på stress, sykdom, nedsatt restitusjon, etc.

HRV er et svært interessant tema som det vil være mye fokus på i årene som kommer, og nøyaktigheten og forståelsen av hvordan vi kan bruke informasjonen fra klokken vil bare bli enda bedre.

Les alt du behøver å vite om HRV Status på Pulssonen.no


Komme i gang med HRV-måling?
Vi anbefaler: Garmin Vivoactive 5.

Vivoactive 5 den perfekte klokken for deg som ønsker å komme i gang aktivitets- og helsesporing. Det er Garmins rimeligste klokke med HRV-status, samt at du får en lekker AMOLED-skjerm med nyttige smartfunksjoner som musikkstrømming via Spotify, kontaktløs betaling, smartvarsler, m.m.